Skip to main content

Wat zijn gevaarlijke stoffen en hoe herken je die?

Gevaarlijke stoffen zijn stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mensen, dieren en/of het milieu. Ze kunnen in verschillende vormen voorkomen: als gas, vloeistof of vaste stof. Je kunt een gevaarlijke stof dus niet alleen herkennen aan de vorm, kleur of geur. Sommige gevaarlijke stoffen hebben wel een opvallende geur of kleur, maar dat is niet altijd zo. Daarom is extra informatie nodig om zeker te weten of een stof gevaarlijk is.

Hoe worden gevaarlijke stoffen ingedeeld?

In Europa worden gevaarlijke stoffen getest en beoordeeld op basis van hun schadelijke eigenschappen. Dit gebeurt volgens de Europese wetgeving: REACH. Een belangrijk onderdeel daarvan is de CLP-wetgeving, die bepaalt hoe stoffen geclassificeerd en gelabeld moeten worden.

Hoe herken je een gevaarlijke stof?
Elke gevaarlijke stof heeft een classificatie en een label (etiket). Hierop staan:
H-zinnen (Hazard statements): deze geven aan wat het gevaar van de stof is.
P-zinnen (Precautionary statements): deze geven aan welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.

Als een stof een H-zin heeft, weet je zeker dat het een gevaarlijke stof is. De P-zinnen helpen je om er veilig mee te werken.

Daarnaast worden er symbolen gebruikt om de gevaren snel duidelijk te maken. Deze rode pictogrammen komen uit het GHS-systeem en worden via de CLP-wetgeving toegekend.

🔗 Gratis GHS-poster? Neem een kijkje op de website van onze partner Stoffenmanager®: https://stoffenmanager.com/kennisbank/gratis-download-poster-ghs-symbolen/

Waar vind je deze informatie?

Alle gegevens staan in het veiligheidsinformatieblad (VIB). Dit document is verplicht voor alle gevaarlijke producten. Toch zijn er ook gevaarlijke stoffen zonder VIB, zoals stoffen zonder eigenaar. Dit zijn bijvoorbeeld processtoffen: stoffen die ontstaan tijdens een bepaald proces.

Voorbeeld:
Een bekend voorbeeld van een processtof is dieselmotor-emissie (DME). Dit ontstaat bij de verbranding van diesel in een motor en is kankerverwekkend. DME is dus ook een gevaarlijke stof, zelfs zonder VIB.

Wat is het verschil tussen een gevaar en een risico?

Werken met gevaarlijke stoffen brengt risico’s met zich mee. Maar niet elke gevaarlijke stof vormt meteen een risico. Dit hangt af van:
🔹 De eigenschappen van de stof
🔹 Hoe je ermee in contact komt (inademen, aanraken, inslikken)
🔹 Hoelang en hoe vaak je eraan wordt blootgesteld

Sommige stoffen zijn zo gevaarlijk dat er meteen een risico is. Bij andere stoffen ontstaat pas een risico bij langdurig of veelvuldig gebruik. Daarom is het belangrijk om dit goed te onderzoeken en maatregelen te nemen!

Meer weten of vragen?

Wil je meer weten over het beheersen van risico’s bij het werken met gevaarlijke stoffen? Neem dan vooral contact met ons op via info@paltrock.com of bel naar 030-2520345.

Via onze Academy en opleidingen kunt u meer leren over veiligheid en gezondheid op de werkvloer.
Volg ons ook via LinkedIn om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen!