Hoe staat het met de ARIE-regeling bij jouw bedrijf?
Ruim anderhalf jaar geleden is de herziene Aanvullende Risico-inventarisatie en -Evaluatie (ARIE)-regeling van kracht geworden. Het jaar 2023 gold als een overgangstermijn, waarin bedrijven de tijd kregen om de voorschriften uit de regeling te implementeren. Per 1 januari 2024 is deze overgangstermijn ten einde gekomen. Alle ARIE-plichtige bedrijven moeten vanaf die datum aan de voorschriften uit de ARIE-regeling voldoen.
Wat is de ARIE-regeling?
De ARIE bevat voorschriften uit hoofdstuk 2, afdeling 2 van het Arbobesluit. Deze voorschriften gelden voor bedrijven die werken met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen. Dit is vergelijkbaar met de risico’s van bedrijven die volgens het Omgevingsbesluit als Seveso-inrichting zijn aangewezen. Of een bedrijf onder de ARIE-regeling valt, hangt af van welke (categorieën) gevaarlijke stoffen het bedrijf heeft en in welke hoeveelheden deze stoffen aanwezig zijn. Komen de hoeveelheden gevaarlijke stoffen boven bepaalde drempelwaarden uit? Dan geldt de ARIE-regeling!
ARIE-voorschriften
Als ARIE-bedrijf moet je voldoen aan onderstaande voorschriften:
Je moet…
- een melding doen bij de Nederlandse Arbeidsinspectie;
- een Preventiebeleid Zware Ongevallen (PBZO) hebben;
- invulling geven aan het preventiebeleid middels een Veiligheidsbeheerssysteem (VBS);
- systematisch gevaren en risico’s op zware ongevallen met gevaarlijke stoffen inventariseren en evalueren;
- scenario’s voor zware ongevallen opstellen;
- maatregelen treffen om zware ongevallen te voorkomen;
- een intern noodplan hebben en oefeningen doen;
- informatie delen met buurbedrijven als een zwaar ongeval op jouw locatie ook voor hun gevolgen kan hebben.
- de ARIE zo vaak als nodig herzien, maar in ieder geval eens per 5 jaar.
Implementatie van de ARIE
Wij zien in de praktijk dat bedrijven vaak wel een melding bij de Arbeidsinspectie hebben gedaan, maar dat deze melding niet (helemaal) compleet is. Niet alle stoffen zijn dan bijvoorbeeld genoemd of de precieze hoeveelheden zijn onduidelijk. Soms zijn de stoffen ingedeeld in een verkeerde gevarenklasse of de sommatieregel is niet toegepast. De informatie, die je moet verzamelen om de melding te kunnen doen, vormt de basis voor de implementatie van de ARIE-regeling. Voor bijvoorbeeld het opstellen van installatiescenario’s en het oefenen van je noodplan, moet je tenslotte wel weten welke stoffen je in huis hebt en in welke hoeveelheden. Je moet ook in kaart brengen wat de fysische eigenschappen van deze stoffen zijn, welke intrinsieke gevaren deze stoffen hebben, enzovoort.
In de praktijk zien wij ook dat bedrijven wel weten wat ze moeten doen, maar niet altijd hoe. Vragen die wij vaak krijgen zijn bijvoorbeeld: hoe kunnen we praktisch invulling geven aan het VBS? Aan welke eisen moet ons intern noodplan voldoen? En: hoe sluit de implementatie van de ARIE-regeling aan bij wat we al wel doen aan veiligheid en gezondheid?
Helaas is er geen kant-en-klare oplossing of standaardantwoord voor. Daarom heeft Paltrock BioChem een eigen methodiek ontwikkeld. Wij gebruiken deze methode met veel succes bij onze klanten.
Meer weten of vragen?
Wil je meer weten over de ARIE-regeling? Neem dan vooral contact met ons op via info@paltrock.com of bel naar 030-2520345!
Via onze Academy en opleidingen kunt u meer leren over gevaarlijke stoffen.
Volg ons ook via LinkedIn om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen!