Skip to main content

Nederlandse Arbeidsinspectie deelt cijfers van inspecties bij Brzo-bedrijven 

Gevaarlijke stoffen op de werkplek vormen een groot risico voor de gezondheid van werknemers. De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) voert inspecties uit om te controleren of bedrijven hier voldoende aandacht aan besteden. Onlangs heeft de NLA haar rapportage, over de inspecties die ze hebben uitgevoerd in 2023 bij Brzo-bedrijven, gedeeld. Dit artikel bespreekt de belangrijkste bevindingen uit deze rapportage. 

Wat zijn Brzo-bedrijven?

Brzo-bedrijven zijn bedrijven die vallen onder het Besluit risico’s zware ongevallen. Deze bedrijven werken met grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen en moeten voldoen aan strenge veiligheidsvoorschriften om rampen en ernstige ongevallen te voorkomen. In Nederland zijn er ongeveer 400 Brzo-bedrijven die onder dit besluit vallen. 

Inspecties en bevindingen

De NLA heeft tussen 2020 en 2023 uitgebreide inspecties uitgevoerd bij Brzo-bedrijven. Hierbij lag de focus op stoffen die kanker kunnen veroorzaken (carcinogeen), genen kunnen beschadigen (mutageen) of schadelijk zijn voor de voortplanting (reprotoxisch), ook wel bekend als CMR-stoffen. Ook werd er gekeken naar de sensibiliserende stoffen, die mogelijke allergische reacties kunnen veroorzaken. 

Tijdens de inspecties bleek dat veel bedrijven nog niet voldoende maatregelen hebben genomen om de risico’s van deze stoffen te beheersen. Vaak ontbreekt het aan kennis over de stoffen en de bijbehorende risico’s. Daarnaast zijn de preventieve maatregelen vaak niet afdoende. In veel gevallen worden persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt als eerste oplossing. Dit terwijl er, volgens de arbeidshygiënische strategie, eerst gekeken moet worden naar bronmaatregelen en technische oplossingen! 

Arbeidshygiënische strategie

De arbeidshygiënische strategie beschrijft de volgorde van maatregelen die genomen moeten worden om blootstelling aan gevaarlijke stoffen te verminderen: 

  1. Substitutie: Vervang de gevaarlijke stof door een minder gevaarlijke stof. 
  1. Technische maatregelen: Pas technische maatregelen toe om blootstelling te voorkomen. 
  1. Organisatorische maatregelen: Pas organisatorische maatregelen toe om de blootstelling te beperken. 
  1. Persoonlijke beschermingsmiddelen: Gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen als laatste redmiddel. 

Tools en voorlichting

Om bedrijven te helpen bij het naleven van de regels en het verbeteren van hun werkomstandigheden, heeft de NLA verschillende tools en voorlichtingsmaterialen ontwikkeld. Een daarvan is bijvoorbeeld de Zelfinspectietool ‘Werken met gevaarlijke stoffen’. Deze tool helpt bedrijven om hun eigen werkomstandigheden te beoordelen en actiepunten te identificeren voor verbetering. 

Belang van samenwerking

De NLA benadrukt het belang van samenwerking tussen verschillende partijen, zoals werkgevers, werknemers, arboprofessionals en brancheorganisaties. Alleen door gezamenlijk de risico’s aan te pakken, kunnen we een veilige werkomgeving creëren. De ondernemingsraad (OR) speelt hierbij ook een cruciale rol. Zij hebben het recht om informatie op te vragen en risico’s op de agenda te zetten. 

Conclusie

Het beheersen van de risico’s van gevaarlijke stoffen op de werkplek is een voortdurende uitdaging. De inspecties van de NLA laten zien dat er nog veel verbeterd kan worden. Door betere voorlichting, het gebruik van de juiste tools en nauwe samenwerking kunnen bedrijven hun werkomstandigheden veiliger maken en de gezondheid van hun werknemers beschermen! 

Lees de volledige rapportage van de NLA hier: https://www.nlarbeidsinspectie.nl/publicaties/rapporten/2024/07/18/toezicht-op-het-werken-met-gevaarlijke-stoffen-2020-2023?pk_campaign=toezichtgs2023 

Meer weten of vragen?

Wil je meer weten over de NLA? Maak gebruik van onze gratis e-learning over beroepsziekten en krijg onze twee micro-learnings over de NLA en het 4-stappenplan (zelfinspectie gevaarlijke stoffen) cadeau!

Heeft u vragen over het veilig werken met gevaarlijke stoffen? Neem dan vooral contact met ons op via info@paltrock.com of bel naar 030-2520345!

Via onze Academy en opleidingen kunt u meer leren over gevaarlijke stoffen.

Volg ons ook via LinkedIn om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen!