Paltrock BioChem is een unieke speler in een unieke omgeving. Lees onderstaande artikelen en ontdek meer over Paltrock BioChem, gevaarlijke stoffen en biologische agentia.
PFAS zijn vanaf nu opgenomen op de ZZS-lijst PFAS, beter bekend als "forever chemicals", zijn onlangs toegevoegd aan de lijst van Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS). Dit betekent dat bedrijven wettelijk verplicht zijn om de uitstoot van PFAS tot een minimum te beperken. Deze belangrijke stap benadrukt de noodzaak om actie…
Wat gebeurt er in het MKB op het gebied van SSbD? Twee recente rapporten, "Safe and Sustainable Design - Criteria Applied in SMEs" en "Veilig en Duurzaam Innoveren in het Chemische MKB", bieden inzicht in de huidige stand van zaken en uitdagingen die het MKB ervaart rond SSbD. Hieruit blijkt…
Veranderingen in CLP-wetgeving Eerder schreven we al twee artikelen over de (aangekondigde) veranderingen in de REACH wetgeving. Sinds april 2023 zijn er namelijk belangrijke veranderingen in de CLP-wetgeving (Classificatie, Etikettering en Verpakking) doorgevoerd. Er zijn nieuwe gevarenklassen toegevoegd, zoals stoffen die hormoonverstorend werken (endocriene verstorende stoffen, ED) en stoffen die…
Hoe bruikbaar is een VIB voor het in kaart brengen van huidblootstelling? In het recente RIVM-rapport is precies dit onderwerp onderzocht. Het rapport bekijkt in hoeverre veiligheidsinformatiebladen (VIB's) en blootstellingsmodellen bijdragen aan de bescherming van werknemers tegen schadelijke stoffen die via de huid kunnen worden opgenomen. In dit artikel delen…
Wat is Safe and Sustainable by Design (SSbD)? De chemische industrie staat onder druk om duurzamer en veiliger te werken, mede door de Europese strategie voor een gifvrij milieu. Het SSbD-concept, gelanceerd in 2022, helpt bedrijven om vanaf de ontwerpfase veiligheid en duurzaamheid in producten en processen te integreren. Hoewel…
Samen sterker: Paltrock BioChem heeft een nieuw partnerschap! Bij Paltrock BioChem zijn wij gespecialiseerd in het beheren van gevaarlijke stoffen en biologische agentia. Veel bedrijven maken gebruik van softwaresystemen voor het beheer van gevaarlijke stoffen. Dit raden wij altijd aan, en we begeleiden onze klanten bij elke stap: van de…
Nieuwe gezondheidskundige advieswaarde voor respirabel kwarts De Gezondheidsraad adviseert om de grenswaarde voor blootstelling aan respirabel kwarts aan te scherpen om de gezondheid van werknemers beter te beschermen. In Nederland geldt momenteel een wettelijke grenswaarde voor blootstelling aan respirabel kwarts van 0,075 mg/m³ (TGG 8-uur). De Gezondheidsraad heeft recent een…
Hoe staat het met de ARIE-regeling bij jouw bedrijf? Ruim anderhalf jaar geleden is de herziene Aanvullende Risico-inventarisatie en -Evaluatie (ARIE)-regeling van kracht geworden. Het jaar 2023 gold als een overgangstermijn, waarin bedrijven de tijd kregen om de voorschriften uit de regeling te implementeren. Per 1 januari 2024 is deze…
Nederlandse Arbeidsinspectie deelt cijfers van inspecties bij Brzo-bedrijven Gevaarlijke stoffen op de werkplek vormen een groot risico voor de gezondheid van werknemers. De Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) voert inspecties uit om te controleren of bedrijven hier voldoende aandacht aan besteden. Onlangs heeft de NLA haar rapportage, over de inspecties die ze hebben…
Recent werd er een artikel gepubliceerd, in Arbo-inf@ct (juli 2024), over biologische agentia op de werkvloer. Het artikel gaat over de toenemende aantallen van mazelen infecties op de werkvloer. Helaas is er al een aantal jaren een stijgende lijn te zien van medewerkers die ziek worden door een besmetting met…
Wat zijn blootstellingsmodellen? Blootstellingsmodellen helpen bij het inschatten van de blootstelling aan gevaarlijke stoffen. Ze zijn essentieel voor bedrijven om te voldoen aan (inter)nationale wetgeving. Maar welke modellen zijn er, en waar moet je op letten bij het kiezen van de juiste? Waarom zou je modellen gebruiken? Bedrijven zijn verplicht…
Blootstellingsmetingen We duiken in de wereld van de blootstellingsmetingen. Wat zijn dit voor soort metingen? Hoe worden dit soort metingen uitgevoerd? Wat doe je vervolgens met de resultaten? Deze en meer vragen komen aan de orde! Wat zijn blootstellingsmetingen? Blootstellingsmetingen zijn metingen waarmee de concentratie gevaarlijke stoffen of biologische agentia…
Aanvullende verplichtingen gelden nu ook voor reprotoxische stoffen De meeste bedrijven weten dat er aanvullende verplichtingen gelden als er gewerkt wordt met carcinogene- en mutagene stoffen (CM-stoffen). Zo moet de werkgever de blootstelling aan dit soort stoffen minimaliseren en de gegevens over de blootstelling per werknemer minimaal 40 jaar bewaren.…
REACH-wetgeving - mogelijke restrictie op PFAS Als we het hebben over gevaarlijke stoffen dan is de Europese REACH wetgeving erg belangrijk en bepalend. Elke verandering of toevoeging moet worden verwerkt in de nationale wetgeving van elke lidstaat. Elk jaar worden er meerdere veranderingen of toevoegingen aangebracht. In dit artikel nemen…
REACH-wetgeving - nieuwe EUH-zinnen voor hormoon verstorende stoffen Als we praten over gevaarlijke stoffen, dan is de Europese REACH-wetgeving van groot belang en bepalend. Dit soort veranderingen of toevoegingen moeten worden verwerkt in de nationale wetgeving van elke lidstaat. Jaarlijks vinden er vaak meerdere wijzigingen of toevoegingen plaats. Daarom hebben…
De kans is aanwezig dat je al wel eens van biologische agentia hebt gehoord, maar misschien weet je nog niet precies wat het inhoudt. Biologische agentia zijn alle soorten organismen die mensen, dieren, planten en bomen ziek kunnen maken. Waar kom je ze tegen? Biologische agentia zijn in principe overal…
Arbovisie 2040 Op 31 oktober 2023 is de Arbovisie 2040 uitgebracht door de Nederlandse overheid. Deze visie is opgesteld op basis van een advies vanuit de SER en de horizonscan “De Toekomst van Gezond en Veilig Werken” die uitgevoerd is door het RIVM en TNO. Uit deze horizonscan zijn de…
Asbest Asbest is een natuurlijk voorkomende vezelachtige stof die via mijnen uit de grond kan worden gehaald. Er zijn verschillende soorten asbestvezels, die allemaal net even anders zijn qua structuur of soort vezel. Het is een materiaal dat in heel veel verschillende soorten producten en toepassingen is gebruikt. Met name…